Robot in microchirurgie is preciezer dan mensenhand Lifetec & Health Op de Technische Universiteit Eindhoven is een robot ontwikkeld waarmee chirurgen trillingsvrij en vijf keer preciezer kunnen opereren dan met de hand. Met deze robot, speciaal voor microchirurgie, kunnen de wachtlijsten worden verkort. Werktuigbouwkundige Raimondo Cau is de ontwerper van de robot en promoveert hierop […]
" /> Robot in microchirurgie is preciezer dan mensenhand Innovatie Dagblad
bannerTop

Robot in microchirurgie is preciezer dan mensenhand

Robot in microchirurgie is preciezer dan mensenhand

Lifetec & Health

Op de Technische Universiteit Eindhoven is een robot ontwikkeld waarmee chirurgen trillingsvrij en vijf keer preciezer kunnen opereren dan met de hand. Met deze robot, speciaal voor microchirurgie, kunnen de wachtlijsten worden verkort. Werktuigbouwkundige Raimondo Cau is de ontwerper van de robot en promoveert hierop 5 februari.

Een zeer vaste hand en een hoge mate van concentratie: het uitvoeren van hele precieze handelingen om bijvoorbeeld bloedvaten of zenuwbanen te herstellen vraagt zoveel van chirurgen dat maar weinig ertoe in staat zijn. Lange wachttijden zijn het gevolg voor patiënten die een hersteloperatie nodig hebben, bijvoorbeeld na een ernstig ongeluk of na verwijdering van een tumor.

Bij ‘reconstructieve chirurgie’ wordt weefsel ergens in het lichaam weggehaald om op een andere plek vorm en functie te herstellen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een borstreconstructie, bij kinderen met een aangeboren afwijking of slachtoffers van ernstige ongelukken. De operaties die nodig zijn om bloedvaten en zenuwbanen te hechten aan nieuw weefsel zijn zo precies dat slechts een klein deel van de chirurgen zulke operaties kan uitvoeren. Wachttijden hiervoor zijn al gauw een aantal maanden en soms zelfs langer dan een jaar.

Prof. René van der Hulst, plastisch chirurg in het Maastricht Universitair Medisch Centrum, vroeg de TU/e om een oplossing voor dit probleem. Werktuigbouwkundige Raimondo Cau greep de uitdaging aan onder begeleiding van prof.dr.ir. Maarten Steinbuch. Na veelvuldig meekijken bij operaties en het voeren van gesprekken met microchirurgen bouwde Cau een werkend prototype dat vijf keer nauwkeuriger is dan een mensenhand. “Dit is een geweldige stap voor de microchirurgie”, aldus Van der Hulst. “Helemaal omdat we zien dat de behoefte aan zeer precieze hersteloperaties, zoals microchirurgische borstreconstructies, toeneemt

via Robot in microchirurgie is preciezer dan mensenhand.


Trackback  •  Posted by madburo in bioscience category

 

Comments are closed. Please check back later.