Unieke opstelling om zonnecellen te testen High Tech Systems & Materials Het laboratorium van Solliance op de High Tech Campus krijgt een fonkelnieuwe opstelling om zonnecellen te testen op efficiëntie en robuustheid. In een zogenoemde ‘hybride zonnecelltester’ kan zowel het zonlicht als de weersomstandigheid worden nagebootst. Deze unieke combinatie zal nieuwe gegevens opleveren over zonnecellen […]
" /> Unieke opstelling om zonnecellen te testen Innovatie Dagblad
bannerTop

Unieke opstelling om zonnecellen te testen

Unieke opstelling om zonnecellen te testen

High Tech Systems & Materials

Het laboratorium van Solliance op de High Tech Campus krijgt een fonkelnieuwe opstelling om zonnecellen te testen op efficiëntie en robuustheid. In een zogenoemde ‘hybride zonnecelltester’ kan zowel het zonlicht als de weersomstandigheid worden nagebootst. Deze unieke combinatie zal nieuwe gegevens opleveren over zonnecellen die voor onderzoekers op dit moment niet beschikbaar zijn.

De nieuwe proefopstelling is in feite een verbeterde versie van het model dat al drie jaar wordt gebruikt door TNO. Het gaat om een gemodificeerde klimaatkamer, in combinatie met een zogenoemd multicel IV-meetsysteem en een zonlichtsimulator. Deze simulator is uitgerust met een serie lampen en wijkt nauwelijks af van echt zonlicht.

In de opstelling kunnen uiteenlopende type zonnecellen tegelijkertijd worden getest. “We kunnen zonlicht, temperatuur en vochtigheid zodanig afstellen, dat we een levensechte periode van vijfentwintig jaar in het lab kunnen reduceren tot ongeveer duizend uur”, zegt Mirjam Theelen. Het zal volgens de wetenschapper van Solliance nieuwe kennis opleveren over zonnecellen en mini-modules.

Theelen is bezig met een promotieonderzoek. Zij miste echter de juiste proefopstelling om data te verzamelen en bedacht het huidige systeem. Voor de uitvoering zocht ze toenadering tot een aantal MKB-bedrijven om haar te helpen. “Het creëren van kunstmatig licht met dezelfde kenmerken als zonlicht, is heel complex. Het bedrijf Eternal Sun heeft hiervoor een slimme techniek bedacht. Het bedrijf ReRa levert de uiterst nauwkeurige meetsystemen en Hielkema Testequipment levert de klimaatkamer.”

via Unieke opstelling om zonnecellen te testen.


Trackback  •  Posted by madburo in Labs category

 

Comments are closed. Please check back later.